tel.: (081) 585 60 18 | e-mail: trawniki@trawniki.pl
Portal Gminy Trawniki
  • Start
    • Aktualności
    • Ogłoszenia
  • Gmina
    • Gmina
    • Sołectwa
    • Oświata
    • Parafie
    • Informacje inwestycyjne
    • Publikacje
    • Pomoc uchodźcom
    • Jednostki Organizacyjne
    • Kluby Sportowe
  • Urząd
    • Władze Gminy
    • Przetargi
  • Fundusze
    • Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg
    • Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych
    • Polski Ład
    • Projekty UE
    • Gminny Punkt – Czyste Powietrze
    • Cyfrowe Lubelskie
    • Cyberbezpieczny samorząd
  • Dla Mieszkańca
    • Załatw sprawę
    • Odpady komunalne
    • Dodatek do Ogrzewania
    • Przewozy Gminne
    • Droga ekspresowa S12
    • Centralny Port Komunikacyjny
    • Pomiary pól elektromagnetycznych
    • Dotacje – przydomowe oczyszczalnie ścieków
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Baza Telekontaktowa
  • Szukaj
  • Menu Menu

OGŁOSZENIA

Informacje dla prowadzących produkcję pierwotną oraz sprzedaż bezpośrednią żywności pochodzenia roślinnego

Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego, obowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Produkcja pierwotna obejmuje działalność na poziomie gospodarstw lub na podobnym poziomie obejmującą m.in. produkcję, uprawę produktów roślinnych takich jak zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby jak również ich transport wewnętrzny, magazynowanie i postępowanie z produktami (bez znaczącej zmiany ich charakteru np. np. mycie warzyw, usuwanie liści, sortowanie owoców, suszenie zbóż ) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu przetwórczego oraz zbieranie runa leśnego na przykład zbieranie grzybów dzikorosnących i jagód w naturalnym środowisku i ich transport do zakładu.

Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż małych ilości surowców, czyli produktów produkcji pierwotnej do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, o których mowa w postaci kiszonej lub suszonej. Dostawcami bezpośrednimi są zatem producenci małych ilości żywności nieprzetworzonej pochodzenia roślinnego, sprzedawanej konsumentowi finalnemu, tj. osobom indywidualnym, np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, handlu obwoźnym, jak również lokalnym sklepom i zakładom gastronomicznym (restauracje, bary, stołówki szkolne i inne).

Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców.

Wprowadzane do obrotu mogą być jedynie grzyby rosnące w warunkach naturalnych, świeże lub suszone po uzyskaniu atestu klasyfikatora ( po ocenie grzybów świeżych ) lub grzyboznawcy w przypadku grzybów suszonych, a znajdujące się w wykazie wprowadzonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikator grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672).

Rejestracja

Wpis do rejestru zostanie dokonany po złożeniu do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Świdniku, Al. Lotników Polskich 1, 21-045 Świdnik, wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie.

Formularz przedmiotowego wniosku jest dostępny w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdniku, Al. Lotników Polskich 1, 21-045 w Świdniku oraz na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-swidnik/sekcja-higieny-zywnosci-i-zywienia.

Zgodnie z art. 103 ust. 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (…), podlega karze pieniężnej. Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł.

Ulotka Nr 1
Ulotka Nr 2
Ulotka Nr 3
Ulotka Nr 4
Ulotka Nr 5

KATEGORIE AKTUALNOŚCI

maj 2025
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« kwi    

RADA GMINY

TRANSMISJE OBRAD RADY

ZAŁATW SPRAWĘ

FACEBOOK

 

URZĄD GMINY TRAWNIKI

Trawniki 605

21-044 Trawniki

Telefon: 081 585 60 18

Fax: 081 585 62 90

e-mail: trawniki@trawniki.pl

GODZINY PRACY:

poniedziałek:  od 8:00 do 16:00

wtorek:           od 7:30 do 15:30

środa:             od 7:30 do 15:30

czwartek:       od 7:30 do 15:30

piątek:            od 7:30 do 15:30

ZASUBSKRYBUJ NASZ NEWSLETTER:

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

NA SKRÓTY:

Deklaracja dostępności

Archiwalna strona

Grafika BIP
Grafika epuap

© Copyright – Gmina Trawniki | Wykonanie: Devcomm ICT

Zapytanie ofertowe na zorganizowanie wypoczynku letniego z programem profilaktycznym...Obraz przedstawia napis: Trawniki - Informacje który jest na niebieskim tle a po lewej stronie znajduje się czerwone koło w którym jest biały plus
Scroll to top
Otwórz pasek narzędzi Ułatwienia dostępu

Ułatwienia dostępu

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Skala szarościSkala szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Jasne tłoJasne tło
  • Podkreślenie linkówPodkreślenie linków
  • Czytelna czcionkaCzytelna czcionka
  • Resetuj Resetuj